Artan İthalat Maliyetlerine Karşı Öneriler

26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nü kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde, gümrük ve dış ticaret uzmanlarının gündemini meşgul eden en önemli konulardan biri ithalat maliyetlerindeki artış. Bu artışın nedenleri arasında Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Filistin çatışmaları, Süveyş Kanalı’nda yaşanan gerilimler ve Çin’deki büyümenin yavaşlaması gibi faktörler bulunuyor. Özellikle Husiler’in Süveyş Kanalı’ndan geçen gemilere saldırması, navlun fiyatlarını üç ila dört katına çıkardı.

Yeni yıl ile birlikte Türk Gümrük mevzuatında yapılan değişiklikler, firmaların bu maliyetleri daha da artıracağı görünüyor. 1 Ocak’tan itibaren özellikle çelik ürünleri gibi toplam 25 GTİP’de gümrük vergisi oranlarının artırıldığı ve 212 GTİP için yeni ilave gümrük vergisi getirildiği gözlemleniyor. Ayrıca, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği tarafından düzenlenen tespit raporlarına üç yeni raporun (MH1, TP1, DK1) eklenmesi de maliyetleri artıracak. Bir başka maliyet artışı da, OKSB sahibi firmaların müşavirlik ücretlerindeki %25’lik indirim hakkının sona erdirilmesi.

Ayrıca Kasım ayında yapılan KDV düzenlemesi ile ithalatta gözetim ve koruma önlemleri uygulamasına tabi malların katma değer vergisi matrahına dâhil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim hakkının kaldırılmasıyla maliyetlerin %20 oranında artması bekleniyor.

Bu maliyet artışlarını azaltmak için birkaç öneri sunulabilir: Eğer firma üretim, imalat veya tamir gibi faaliyetlerde bulunuyorsa, KDV indirim hakkının sona ermesinden kaynaklanan maliyet artışını engellemek için Dahilde İşleme Rejimi’ne başvurabilir. Böylelikle ithalat sırasında ödenen KDV teminata bağlanacak ve ihracat yapıldığında teminat iadesi alınabilecek, bu da gümrüklerde bekleme maliyetini azaltacaktır.

OKSB sahibi firmalar, kaybettikleri indirim oranını geri kazanmak için Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na başvurabilirler. Bu belge ile asgari ücret tarifesine ek olarak gümrüklerde bekleme, kırmızı hat ve tahlile tabi olmanın getirdiği maliyetlerin yanı sıra zaman ve iş gücü kayıplarını da önleyebilirler. Bu belge aynı zamanda firmanın saygınlığını artırabilir.

Paylaş

Keşfedin

Mevzuat

Bizimle İletişime Geçin